top of page

מימוש צוואה

צוואות וירושות מאמר.jpg

מימוש הצוואה

עריכת צוואה ע"י המנוח מצריכה המשך טיפול לצורך קבלת תוקף חוקי ועריכת פעולות הקשורות במנוח ובעזבנו  לשם כך יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה ומומלץ להיעזר בעניין זה בעורך דין מומחה, אשר יוכל לטפל ביעילות בבקשה ולחסוך מן היורשים את הקושי הרגשי והבירוקרטיה הנדרשת למימושה והכרוכה שבבקשה.  

 

במסגרת הצוואה בוחר המצווה למי יעבור רכושו לאחר פטירתו וכך הוא דואג מבעוד מועד לרווחתם הכלכלית של הקרובים לו.

אי עריכת צוואה, משמעה כי רכושו של המנוח יחולק על פי סדר הירושה שבדין ומטבע הדברים, לא תמיד ההסדר הקבוע בחוק תואם את רצונו האישי של המנוח או את מצב הנכסים והחלוקה השוויונית ביין יורשיו על כן יש לערוך צוואה אשר היא זו אשר תקבע את אופן חלוקת הרכוש לאחר פטירתו של אדם. על מנת שהצוואה תעמוד בכללי הדין ועל מנת למנוע סכסוכים בין היורשים בעתיד, רצוי מאוד לפנות אל עורך דין ירושה לשם עריכת הצוואה.

עורך הדין עורך הצוואה  יוודא כי הצוואה מתייחסת לכלל רכושו של המצווה ומונה באופן ברור, שאינו מותיר מקום לפרשנות, מיהם היורשים ומהו חלקם בעיזבון. כמו כן, לאחר פטירתו של המצווה, יוכלו היורשים לפנות אל עורך הדין אשר יטפל עבורם בהוצאת צו קיום צוואה.

צוואות וירושות מאמר המשך.jpg

הוצאת צו קיום צוואה 

צוואה אשר נערכה כדין, הינה מסמך משפטי לכל דבר ועניין, אולם על מנת לממשה לאחר מותו של המצווה, יש לקבל צו קיום צוואה. ללא צו זה, לא ניתן יהיה להוציא את האמור בצוואה אל הפועל ולחלק את העיזבון בין היורשים. לצורך כך יש להגיש בקשה לרשם לענייני ירושה או לבית הדין הרבני. הבקשה למימוש צוואה מוגשת בדרך כלל על ידי היורשים החוק אינו מחייב מימוש ע"י יורש וגם בעל עניין אחר יכול להגיש בקשה זו. מרבית הבקשות לקבלת צו קיום צוואה, מוגשות אל הרשם לענייני ירושה.

לצורך פתיחת ההליך יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה, למלא את הטפסים הרלוונטיים, לצרף מסמכים נדרשים  ולשלם את האגרות

גם הצוואה המקורית נדרשת להצגה. את הבקשה ניתן להגיש במשרדי הרשם או באמצעות שליחה בדואר ועריכת פעולות מרחוק.

כאשר בקשה למימוש הצוואה מטופלת על ידי עורך דין בד"כ תוגש באופן מקוון ויעיל יותר.  

לאחר שהוגשה הבקשה כאמור, הרשם לענייני ירושה, מפרסם בעיתון יומי מודעה וכפוף לתקנות בדבר הגשת הבקשה למימוש הצוואה  בכדי לאפשר לכל המעוניין בכך, הזדמנות להתנגד למתן הצו. במקביל, מעביר הרשם את הבקשה לנציג היועץ המשפטי לממשלה, לקבלת חוות דעתו. בד"כ הוא אינו מביע כל התנגדות למתן הצו וההליך אלא אם קיימת מניעה. משחלף פרק הזמן להגשת התנגדויות ולא הגיע לכדי הרשם כל התנגדות, יינתן צו אם יוגשו התנגדויות, הרשם אינו מוסמך לדון בהן והטיפול עובר לבית המשפט לענייני משפחה אשר יקיים דיון בהתנגדות לצוואה וייתן פסק דין.

צוואות.jpg

אם הרשם לענייני ירושה יהיה סבור שנפל פגם בצוואה, או כאשר מדובר על מוריש שאינו תושב ישראל גם אז יעביר הרשם את הבקשה לבית משפט המוסמך.

ככל ואדם מעוניין להתנגד למתן צו קיום צוואה עליו להגיש את התנגדותו בתוך פרק הזמן שהוקצב לכך על ידי הרשם לענייני ירושה. על ההתנגדות לכלול נימוקים ענייניים ולהצביע על קיומה של עילת פסילה אחת או יותר. ההתנגדות כרוכה בנטל לא פשוט על כתפי המבקש אשר נדרש להוכיח טענותיו ולתמוך אותן בהתאם. בתי המשפט יכול להחליט שלא לפסול צוואה אם ניתן לתקן את הפגם. או לחילופין יכול להורות על פסילה חלקית של הצוואה או פסילתה המלאה על כן גם בשלל המצבים שהוזכרו יש להסתייע בעו"ד מומחה בתחום.

bottom of page