top of page

ייפוי כוח מתמשך ואפוטרופסות

ייפוי כוח מתמשך

משרדנו עוסק בייפוי כוח מתמשך ובאפוטרופסות

משרדנו הוסמך ועוסק בעריכת "ייפוי הכוח המתמשך עפ"י חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962."

חשוב להכיר בעובדה כי ייפוי כוח מתמשך אינו מסמך סטנדרטי וניתן לעריכה רק ע"י עורך דין הרשום בלשכת עורכי הדין, עבר הכשרה מתאימה והוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי לערוך ייפויי כוח מתמשכים. (את רשימת עוה"ד שהוסמכו ניתן למצוא באתר לשכת עורכי הדין). אנו נוודא תחילה כי המייפה מבין היטב  את משמעות ייפוי הכוח וכי ייפוי הכוח והינו ניתן בהסכמה חופשית ומרצון ובלא שהופעלו עליך לחץ או השפעה בלתי הוגנת ובלא ניצול מצוקה או חולשה.

טרם עריכת מסמך ההוראות חשוב לדעת באפשרותך לקבוע "הנחיות מקדימות" בהן תפרט את רצונך בנוגע להחלטות עתידיות שיתקבלו בשמך או פעולות שיינקטו בשמך. הנחיות אלה  מהותיות וידריכו  בעתיד את מיופה הכוח כיצד עליו לפעול בעניינים שנכללים בייפוי הכוח.

לאחר כניסת ייפוי הכוח המתמשך לתוקף ייווצר מצב בו תתנגד לביצוע פעולה או לקבלת החלטה שביקשת את ביצועה במסמך ההנחיות המקדימות, על מיופה הכוח לפעול לפי בקשתך בשעת מעשה ולא לפי ההנחיות שנתת בעבר.

ייפוי כוח מתמשך - מיטל אוליאל-.jpg

למסמך יפויי הכוח אנו נצרף את הסכמת מיופה הכוח ולאחר שתובהר לו ע"י היטב מידת המשמעות והאחריות לרבות וסמכויותיו ולאחר שהוא קרא את תוכן ייפוי הכוח ואישר כי הוא מעוניין למינוי העתידי והינו עומד בתנאי הכשירות הנדרשים

תנאי מהותי לתוקפו של ייפוי בכוח הינו הפקדתו אצל האפוטרופוס הכללי, הפקדה תיעשה באופן מקוון על ידי עורך הדין ממשרדנו או בהתייצבותך במשרדי האפוטרופוס הכללי תוך הזדהות עם תעודה מזהה עדכנית.

מייפים רבים חושדים מהעת בה ייפוי הכוח המתמשך יופעל, על חשוב לציין ייפוי הכוח ייכנס לתוקף אם וכאשר לא תהיה מסוגל עוד להבין ולקבל החלטות באותם עניינים שנכללו בייפוי הכוח (עניינים אישיים, ענייני רכוש, כולם או חלקם) זאת, בהתאם לתנאים שקבעת בייפוי הכוח.
במסגרת כניסת ייפוי הכוח לתוקף, חלה חובה על מיופה הכוח, לפי החוק, למסור הצהרה לאפוטרופוס הכללי כי התקיימו התנאים כאמור.

מסירת ההצהרה הינה חובה ומשמשת כתנאי לכניסתו לתוקף של ייפוי הכוח.
לאחר קבלת הצהרת מיופה הכוח, ימסור האפוטרופוס הכללי למיופה הכוח אישור שייפוי הכוח נכנס לתוקף, ואף ישלח הודעה מתאימה.

lawyer-filling-document.jpg

לאחר המינוי מיופה הכוח יפעל ובהתאם לסמכויות ולהוראות שנקבעו בייפוי הכוח המתמשך ויציג בהתאם לצורך, עותק של ייפוי הכוח המתמשך הנושא את אישור מיופה כוח מוסמך המיופה יוכל לבצע הוראות ו/פעולות שנכללו בייפוי הכוח המתמשך והתאם להוראות החוק ולהנחיותיך בייפוי הכוח המתמשך.

עריכת יפויי כח מתמשך אינה מוחלטת ובאפשרותך לבטל את ייפוי הכוח בכל עת שתחפוץ בכך, חשוב מאוד שלא להגביל את עצמך לביצוע ביטול ככל והנך שוקל לשנות הוראותייך בעתיד, במקרה של ביטול קיימת חובה הודעה למיופה הכוח, ולאפוטרופוס הכללי באמצעות טופס הודעה על ביטול. בית המשפט יכול להחליט על ביטול ייפוי כוח מתמשך במקרה שמיופה הכוח לא הפעיל את סמכויותיו כראוי.

לעריכת מסמך חשיבות מהותית ועליונה על מנת שעניינך יטופלו באופן תקין וראוי מנקודת מבטך, על כן חשוב לפנות לעו"ד מנוסה לביצוע המסמך.

אפוטרופסות - מיטל אוליאל.jpg

אפוטרופסות

עולם כדרכו נוהג וככל שהשנים החולפות אנו נקלעים למצבים אותם לא תכננו ולפתע ניצבים לפנינו של בני משפחה אהובים שאינם מוגלים לבצע החלטות בעצמם ולדאוג לעצמם, לנהל את עניינם הכספיים, הרפואיים ואחרים, חוסר כשרות זאת לעיתים מתגברת עם השנים או שמופיעה באופן פתאומי עקב מחלה, שבץ בו לקה אדם או הזדקנות מלווה במחלות, מציאות מצערת  שהופכת את קרובינו לבלתי כשירים לקבלת החלטות.

במקרים כאלו, ומתוך דאגה לשלום האדם, ימונה אדם אחר לנהל את ענייניו של אדם שאינו מסוגל במסגרת המקובלת ובמסגרת בקשה למינוי אפוטרופסות, בקשה מסוג זה יכול שתוגש מפאת מצבו הפיזי ו/או הנפשי של אדם.

במסגרת הבקשה מתאימה ימנה בית המשפט לאותו אדם, הנקרא חסוי אפוטרופוס אשר ייכנס לנעליו והוא יהיה רשאי מכוח המינוי לקבל עבורו החלטות וידאג לרווחתו וזכויותיו, בהתאם לסמכויות שניתנו לו בצו האפוטרופסות .מאחר ומדובר בהליך לא קצר, עם מורכבויות לא מעטות, חשוב שהוא יתבצע בליווי עורך דין המתמחה בתחום זה.

אפוטרופסות לקשישים.jpg

הסיטואציות הנפוצות והמוכרות לנו למנות אפוטרופוס היא כאשר מדובר על קשישים, דמנציה, או מחלה אחרת, ושאינם כשירים. בשל המשמעות מינוי אפוטרופוס ובשל המשמעות הרבה במסגרת המינוי המבוקש מוחלף שיקול דעתו של החסוי בזה של האפוטרופוס ושלל זכויות יסוד של אדם נלקחות מאדם ומעוברות לאדם אחר, המחוקק קבע כי צעד משמעותי מסוג זה, ייעשה אך ורק על ידי בית המשפט, באמצעות צו אפוטרופסות אשר יינתן לאחר שיקול דעת, בדיקות נדרשות והתייחסות לסביבתו ומשפחתו של האדם.

לצורך מינוי האפוטרופס נדרש אדם יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה ולאחר שיימצא לנכון יוצא צו אפוטרופסות. במסגרתו תיקבע זהות האפוטרופוס.

בית המשפט רשאי למנות לתפקיד אדם (או מספר אנשים), תאגיד אפוטרופסות או את האפוטרופוס הכללי ויקבע את היקף סמכויותיו של האפוטרופוס, למשל האם יטפל הוא רק בענייניו הרפואיים של החסוי, או ענייניו הרכושנים, או האם יהיה הוא אפוטרופוס כללי האחראי על כלל ענייניו של החסוי. האם מדובר במינוי זמני או קבוע.

אפוטרופסות

אפוטרופסות כללית, כשמה כן היא, מתייחסת לכל ענייני החסוי ואיננה מוגבלת לתחום מסוים כגון גוף, רכוש או נושאים משפטיים.

בד"כ בית המשפט ימנה אפוטרופוס כללי כאשר מדובר על פסול דין, אשר נשללת מאותו אדם הכשרות המשפטית באופן מוחלט והאפוטרופוס נדרש אפוא לטפל בכל ענייניו ולקבל עבורו החלטות בכל תחומי החיים.

מכאן המשמעות בתיקון המהפכני לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות שנכנס לתוקף בשנת 2017, על פיו קיימת אפשרות בפני כל אדם את הזכות למנות מראש אדם אשר ישמש כאפוטרופוס שלו ולבחירתו, אותו אדם אשר ינהל את ענייניו כשיגיע הצורך בכך, קביעה של כל אדם בזמן שהינו בריא וכשיר להורות מחליט כיצד יתנהלו ענייניו עד לשארית חייו ומי יהיה האדם שייבחר לתפקיד הממונה על התהליכים הללו, וכן האפשרות החדשה שהתיקון לחוק העניק במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, האפשרות לתת הנחיות מקדימות בכתב שיחייבו את מיופה הכוח.

bottom of page